Előző
Következő

Érdekességek

A Műegyetem 2015. évi képzési programjai

muegyetem

A képzési programokat az érdeklődők megismerhetik, és azokról széleskörűen tájékozódhatnak az alábbi honlapon:

www.mti.bme.hu

Ifjúsági vizi díj - 2015

viz_dij_2015

Jelentkezni a www.ifivizdij.hu honlapon keresztül történő regisztrációval és egy egyoldalas, angol nyelvű összefoglalóval lehet 2015. március 1-jéig.

Madármegfigyelés a Téli Berekben --> (2015. január 24-én)

madarmegfigyeles_l

A túrán a Dunán éjszakázó és pihenő liba- és récefajok megfigyelésére nyílik lehetőség spektív és távcsövek segítségével. A program egyúttal a Fekete István emlékkiállítás megnyitását és a Fehér Gólya Múzeum bemutatását is tartalmazza.

Educatio kiállítás

Educatio

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kiállítóként vesz részt a 15. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Duna Múzeum Látványtár megnyitó

Latvanytar bk

December 17-én adták át a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum – ismertebb nevén az esztergomi Duna Múzeum – legújabb kiállítási egységét. Az uniós támogatással megvalósult látványtár a múzeumra jellemző interaktív módon teszi a nagyközönség számára is megismerhetővé az intézmény gyűjteményeinek legszebb, legérdekesebb darabjait.

Vízi emlékhelyek és műemlékek

114_51peresi_szvtp

  - ahol az ember, a természet és az idő találkozik...

Mikulás az OVF-ben

P1010127

A gyermekek legnagyobb örömére, az OVF-hez is megérkezett a Mikulás. 

Vadlúd pihenőhely a Tatai Öreg-tónál

vadludak

A tatai Öreg-tó évezredek óta rendkívül fontos pihenőhelye az Eurázsia tundráiról és tajga övezetéből a Kárpát-medencébe érkező vadludaknak.

Eltaszított fele királyság - „Hiánypótló könyv, mely megvilágítja a vízlépcsőügy politikai hátterét is.

konyv

„Érdemes elolvasniuk azoknak, akiknek hangja messze hallatszott, de ma már másként látják a történéseket, vagy akik miatt odalett a több mint fele királyságunk. Azoknak is ajánlom a könyvet, akik a szigetközi táj, az élővilág szépségeire kíváncsiak." - Pannonhalmi Miklós

Korábbi érdekességek

Vízügyi újságok

ÉDUVIZIG (Győr): Nincs újság
KDVVIZIG (Budapest): Nincs újság
ADUVIZIG (Baja): Nincs újság
KDTVIZIG (Székesfehérvár): Újság
DÉDUVIZIG (Pécs): Újság
NYUDUVIZIG (Szombathely): Nincs újság
FETIVIZIG (Nyíregyháza): Újság
ÉMVIZIG (Miskolc): Nincs újság
TIVIZIG (Debrecen): Újság
KÖTIVIZIG (Szolnok): Újság
ATIVIZIG (Szeged): Újság
KÖVIZIG (Gyula): Újság

Hírek (OVF)

Határon átnyúló fejlesztések a felső-tiszai árhullámok kezelésére

hatarvizi2_belyeg

Az évtizedes magyar–ukrán határvízi együttműködés hozzájárul a Tisza magyarországi szakaszán előforduló árhullámok eredményes „mederben tartásához”, a várható kockázatok felméréséhez és ezzel az árvízi károk csökkentéséhez. Ugyanakkor a határon belüli fejlesztésekre legalább akkor szükség van, mint az ukrán szakemberekkel való párbeszédre. Mindezekről február 25-én tartottak szakmai konferenciát Vásárosnaményben.

Folyó és Tógazdálkodási munkacsoport

2015. február 20-án tartotta a soron következő (2015/1) ülését a Folyó és Tógazdálkodási munkacsoport. Az idei évre meghatározott feladatok elfogadásra kerületek és meg is kezdődött az érdemi munka ezekben.

Árvízvédelmi munkacsoport

Az árvízvédelmi munkacsoport 2015. február 18-án megtartotta első 2015. évi ülését, amelyen elfogadta az éves munkatervét. 

Új hófeldolgozó program

hoprogram304_nyito_kepernyo_belyeg

Ezen a héten a Magyar Hidrológiai Adatbázis rendszeréhez kapcsolódó új hófeldolgozó program verzió országos bevezetésére kerül sor a 12 Vízügyi Igazgatóságon.

Árvízi veszélyeztetettség Magyarországon - konferencia

Árvízi veszélyeztetettség Magyarországon - konferencia

A Vízügyi Tudományos Tanács, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szervezésében tavaly tavasszal útjára indított konferenciasorozat, amelynek Nyíregyháza, Baja, Szeged, Gyula és Pécs után ezúttal Szolnok ad otthont.  A rendezvényt dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottja és dr. Bakonyi Péter, a Vízügyi Tudományos Tanács alelnöke nyitotta meg.

A tiszai cianid katasztrófára emlékeztek Szolnokon

CIAN14evford_2015_02_ZOULNOK

Tizenöt éve, 2000. január 31-én szakadt át a romániai Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel telt zagytározójának a gátja. 

A gátszakadással  közel 100.000 köbméter súlyosan mérgező anyagokat tartalmazó folyékony és lebegő hordalék került az élővízbe.
A Szamos felső vízfolyásába bekerülő méreg a Tisza folyó ezidáig legnagyobb környezeti katasztrófáját okozta... 
 

Vízrajzi beszámoló 2014

Vízhozammérés a Sión ADCP műszerrel

A 12 Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő árvízvédelmet támogató vízrajzi létesítmények állapota általában kielégítőnek mondható. Az Európai Unió által támogatott projektekkel érintett területeken határozott javulás mutatkozik ezek állapotában.

Károk jellemzően a levonuló árvizek miatt keletkeztek a létesítményekben...

Jégállapotok, jégvédekezés

jegvirag

Téli időszakban az Országos Vízjelző Szolgálathoz napi rendszerességgel érkeznek a jégállapotokkal kapcsolatos adatok mind a hazai, mind a külföldi vízügyi szervezetektől, szolgálatoktól. A Duna, a Tisza, a Dráva, valamint mellékfolyóik jégállapotáról szóló jelentések a reggeli órákban kerülnek összesítésre.

Bosznia-Hercegovina képviselői az OVF-ben

BH-i

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai 2014. december első két napján egy ötfős, Bosznia-Hercegovinából érkező delegációt fogadtak. A vízügyi szakértőkből álló csoport korábban a Duna Régió Stratégia keretében megkezdett tárgyalássorozat keretében látogatott hazánkba, hogy vízügyi és vízgazdálkodási gyakorlatainkkal, módszereinkkel megismerkedhessenek.

Az új OSAP adatlapok a honlapunkon

Letölthetők a 1373., 1375., 1376., 1378., 1694. számú 2014. évre vonatkozó OSAP adatlapok.

Duna Statégia: Irányító Testületi ülés Bukarestben

Duna_strategia_Bukarest_belyeg

2014. november 27-én került sor a Duna Régió Stratégia 5-ös, környezeti kockázatokért kezeléséért felelős prioritási területének 8. Irányító Testületi (Steering Group – SG) ülésére, ahol a terület elmúlt félévének eseményeinek, eredményeinek áttekintése mellett a jövőbeli elképzelési és tervezett projektjei is megvitatásra kerültek.

Magyar-Holland szakmai konferencia Budapesten

MH

A Holland Nagykövetség és az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Magyar-Holland Közös Vízügyi Bizottság megalakulásának 30. évfordulója alkalmából, és a jövőbeni sikeres együttműködés érdekében szakmai konferenciát szervezett Budapesten, 2014. november 17-18-án.

Átadták a Szamos-Kraszna-közi árvízszint-csökkentő tározót

szamos kraszna

Mintegy 300 milliárd forintot fordít árvízvédelmi fejlesztésre Magyarország 2020-ig - jelentette be a miniszter  Tunyogmatolcson, ahol átadta a 17 milliárd forintért épült Szamos-Kraszna-közi árvízszint-csökkentő tározót.

Országos Informatikai és Hírközlési Értekezlet 2014

oite12

2007.évben elindításra került az úgynevezett „Vándor egér” elnevezésű programsorozat, amely jelképesen mutatja a házigazda szerepet betöltő Vízügyi Igazgatóságot. 2014 évben az évenként megrendezésre kerülő értekezletet a Nyíregyházi Vízügyi Igazgatóság rendezte Nyíregyházán október 27. és 29. között a Hotel Pagony Wellness & Conference központban.

Esri Felhasználói Konferencia 2014 – az OVF részvételével

ESRI k

2014. október 9-én került sor az Esri Felhasználói Konferenciára, ahol az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az OVF nemcsak résztvevőként, de a szervezők felkérésére előadóként is képviselte magát. Az előadásokra a technika szekció keretében került sor, téma a „Nagytömegű adatfeldolgozás” volt.

Korábbi hírek
Operatív vízrajzi adatok (ikon)Operatív vízrajzi adatokÁrvízvédelmi készültségÁrvízvédelmi készültségekBelvízvédelmi készültség (ikon)Belvízvédelmi készültségekVízállás előrejelzés (ikon)Vízállás előrejelzések

Események

22
2015. március 22., vasárnap

Felhívás a 2015. március 22-i GÁTŐRFUTÁSra

Gátőrfutás logo

A futás március 22-i vasárnapon, délelőtt 10 órakor, egyszerre indul az ország 12 vízügyi igazgatósága által kijelölt, 12 különböző helyszínen.

Pontos információk a start-cél koordinátákról megtalálhatók az Igazgatóságok, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Magyar Hidrológiai Társaság honlapján és az OVF Fb oldalán. /www.ovf.hu, facebook:ovf./

3
2015. február 3., kedd

Árvízi veszélyeztetettség Magyarországon konferenciasorozat 6. állomása

Árvízvédelmi konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság  nevében tisztelettel meghívjuk az "Árvízi veszélyeztetettség Magyarországon" című konferenciára és az eseményt megelőző sajtótájékoztatóra.

17
2014. december 17., szerda

Duna Múzeum Látványtár ünnepélyes megnyitó

Latvanytar

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum  látványraktárának ünnepélyes átadása

10
2014. december 10., szerda

Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütem megvalósítása

Ingói berek

2014. június végére – hónapokkal a határidő előtt – befejeződtek a „Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütem” kivitelezési munkálatai.

Így szeptemberre rendben lebonyolódott a három hónapos próbaüzem, és a világviszonylatban egyedülálló, kiegészült új vízvédelmi rendszer teljes mértékben működőképessé vált.

27
2014. november 27., csütörtök

Az Árvíz Kockázat Kezelési Terv c. projekt II. ütemében lezajlott európai tanulmányút tapasztalatainak bemutatása)

MHT

előadóülés a Magyar Hidrológiai Társaság Árvízvédelmi és Belvízvédelmi Szakosztálya szervezésében

28
2014. november 28., péntek

Meghívó - I. Országos Vízgazdálkodási és Vízjogi Konferencia

PTE AJK m

Pécs, 2014. november 28. 10:00 - 14:30 Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (7622 Pécs 48. tér 1.) Molnár Kálmán előadóterem

12
2014. november 12., szerda

MEGHÍVÓ

A vízügyi duális képzés bevezetése a vízügyi oktatás innovációja, mely a teljes hazai vízügyi innováció alapjává válhat. Az együttműködési megállapodás megkötésének bejelentésére és ünnepélyes aláírására a bajai nemzetközi konferencia megnyitóján kerül sor.

5
2014. november 5., szerda

„A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás”

Magyar Tudomany Unnepe

Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia a MTA egy hónapig tartó "Messze látó tudomány” Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozata keretében.

7
2014. november 7., péntek

Szamos-Kraszna-közi árvízszint csökkentő tározó ünnepélyes átadása

szamos-kraszna

Az új tározó feltöltése esetén két Velencei-tó nagyságával felérő, 51 km2 vízfelülettel rendelkezik, 126 millió m3 víz befogadó képességű.
Vízbeeresztő műtárgya a legnagyobb az országban, szabályozható, tizenkét, egyenként 8 méter széles nyílással - a Szamos árvízvédelmi töltésében.

9
2014. október 9., csütörtök

Árvízi veszélyeztetettség Magyarországon 2014.

Nagyvizi mederkezelesi konferencia Gyula

Folytatjuk az árvizek elleni sikeres védekezés érdekében létrehozott konferencia sorozatunkat a nagyvízi mederkezelés témakörében, melynek legújabb állomása Gyula lesz, 2014. október 9-én.
 

24
2014. szeptember 24., szerda

Könyvbemutatóval egybekötött sajtótájékoztató 2014.09.24

Meghivo

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja Önt

Könyvbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóra az árvízi védekezés jegyében

 

Korábbi események